torstai 12. syyskuuta 2013

To Do

Varoitus! Nyt seuraa tylsän asiallinen, kuvaton postaus matkavalmisteluista. Niistä ovat kuitenkin monet tutut kyselleet, ja ajattelimme nyt koota tänne jonkinlainen lista meidän valmisteluista. Itse olemme saaneet aika paljon apua blogeista löytyvistä vastaavista jutuista, joten toivottavasti myös tästä olisi apua jollekin matkaan valmistautuvalle tai sitä vielä suunnittelevalle :)

Viisumi

Aivan aluksi hankittiin Working Holiday Visat, jotka siis mahdollistaa työnteon Australiassa vuoden ajan pienin rajoituksin. Samalle työnantajalle saa työskennellä max. kuusi kuukautta, ja kolmen kuukauden kausiluontoisella työllä (esim. hedelmänpoiminta, joka on suosittua reppureissaajien keskuudessa) ansaitsee oikeuden toisen vuoden viisumiin.
Viisumin hankkiminen on tehty todella helpoksi. Australian hallituksen sivuilla täytetään pari sivua kaavakkeita ja maksetaan viisumi saman tien luottokortilla, (Hintaa oli muistaakseni euroissa noin 270? Töitä siis kannattaa tehdä ja toivottavasti niitä myös löytyy, ettei tuo raha mene aivan hukkaan!) jonka jälkeen saat yleensä jo parin tunnin päästä sähköpostiin viestin hyväksytystä viisumihakemuksesta.

Lentoliput

Kun lupa maahantuloon oli viisumin myötä virallisesti saatu, alkoi mahdollisimman halpojen lentolippujen metsästys. Me käytimme pääasiassa Skyscanner –sivustoa, sillä se on helppokäyttöinen ja sieltä aika hyvin halpoja vaihtoehtoja löytyikin. Lentomme kulkee siis reittiä Helsinki-Frankfurt, Frankfurt-Hong Kong, Hong Kong-Brisbane. Hong Kongissa olemme aikaisin aamulla ja jatkolento Brisbaneen lähtee vasta 10pm joten suunnitelmissa on kierrellä päivä kaupungilla. Brisbane valikoitui ensimmäiseksi kohteeksi Australian puolelta aika sattumalta. Lentolippujen kanssa olimme aikaisin liikenteessä ja otimme meno-paluun (joskin Cathay Pacificilla paluulipun päivämäärän muuttamisen pitäisi olla suhteellisen helppoa), joten hinnaksi jäi vain reilu 1000e.

Matkavakuutus

Matkavakuutuksien kanssa kannattaa olla tarkkana, ja kysellä tarjouksia useista eri yhtiöistä, sillä ainakin omien tiedusteluiden tulos vaihteli todella reippaasti välillä 95e-500e. Parhaaksi vaihtoehdoksi osoittautui OP Pohjolan jatkuva matkavakuutus lisäkuukausilla: hintaa yhdeksän kuukauden vakuutukselle kertyi hiukan alle 100 euroa!

Kun nämä tärkeimmät asiat on hoidettu, on periaatteessa kaikki valmista lähtöön. PERIAATTEESSA. Oikeasti hoidettavana on vielä sata ja yksi pientä asiaa, jotka tuppaavat jäämään viimeisiin viikkoihin, vaikka ne voisi hoitaa jo hyvissä ajoin. Vinkki: tee siis kaikki, mitä voisit tehdä jo tänään, pois alta! Näin vältät viimehetken paniikin ja unettomat yöt.

Tässä vielä lista siitä, mitä meidän kohdalla oli/on vielä tehtävä, ennen kuin ollaan valmiita lähtöön:

-vuokrasopimuksen irtisanominen

-sähkösopimuksien yms irtisanominen

-lehti- ja muiden tilausten irtisanominen

-nettiliittymän irtisanominen, puhelimen liittymän vaihtaminen sopivampaan

- osoitteenmuutos 

-sopivan matkalaukun/rinkan valitseminen ja ostaminen, jos sellaista ei vielä löydy (me päädyimme molemmat pyörillä kulkeviin lentolaukkuihin)

-lääkkeiden reseptit kuntoon (joidenkin ohjeiden mukaan reseptien pitäisi olla myös englanniksi käännettynä, mutta ainakaan itse en käännöksiä saanut hankittua)

-piilolinssien ja muiden tarpeellisten juttujen tilaus matkaa varten

-majoitus ensimmäisiksi öiksi/viikoiksi

-kouluun poissaolevaksi ilmoittautuminen

-opiskelijatodistuksen hankkiminen (Australiassa on huhujen mukaan mahdollista saada opiskelija-alennuksia, jos pystyy jollakin lappusella todistamaan olevansa opiskelija kotimaassaan. Toki myös opiskelijakortti voi tähän käydä, se selviää, kunhan perille päästään!)

-ilmoitus matkasta Ulkoministeriöön

-ilmoitus matkasta Kelalle

-ilmoitus matkasta Maistraattiin

-rokotuksien ottaminen/uusiminen –kannattaa tarkistaa, että vanhat rokotukset ovat yhä voimassa!

Ja viimeisenä, muttei todellakaan vähäisimpänä: SÄÄSTÄ. Tämän tärkeys taitaa valottua vasta paikan päällä Australiassa, mutta etukäteen muiden kokemuksien pohjalta on sen verran tietoa, ettei odotettavissa ole halpoja hintoja ruokakaupoissa ja asumiskustannukset voivat yllättää. Joten nyt lähdön kynnyksellä on tyytyväinen, että kesä meni pihistellessä shoppailulakossa, ilman kalliita festarilippuja tai kesälomamatkoja (aivan kuin niille töiden välissä aikaa olisi ollutkaan, hah).

Tämä kaikki, pakkailusta ja pikkuostoksista puhumattakaan, on vienyt yllättävän paljon aikaa ja kesä on mennyt ihan siivillä! Kaiken lisäksi on tullut luettu useita Australia –aiheisia kirjoja ja matkablogeja, ja niistä onkin löytynyt erilaisia vinkkejä ja neuvoja sen verran, että pienen matkaajan pää on saatu aivan pyörälle. Luotto on silti edelleen kova, että kaikki asiat selkenevät, kun pääsemme paikan päälle. Asiolla on tapana järjestyä. (Huomatkaa säälittävä yritys hillitä omaa esiinpuskevaa paniikkia pakkailukaaoksen keskellä :D)

1 kommentti:

  1. Vitsi vois ottaa omat lennot samanlailla et voi shoppailla päivän jossain kaupungissa ;D

    VastaaPoista